Åsa Jönsson

Home »  Åsa Jönsson

Åsa pr-bild 1Åsa Jönsson är född och uppvuxen i Höga kusten, närmare bestämt i byn Skog utanför Kramfors, och numera bosatt i Härnösand.

Våren 2014 tog hon lärarexamen i musik vid Piteå musikhögskola med klassisk sång som huvudinstrument. Det var vid musikhögskolan som Åsas intresse för regi väcktes på allvar och hon fick möjligheten att studera för Kjell-Peder Johansson (universitetslektor, regissör, skådespelare och radiopratare).

Innan Piteå studerade hon vid Musiklinjen Kapellsberg vid Härnösands folkhögskola.

Åsa arbetar för närvarande som sånglärare på Kramfors kulturskola och frilansar som musiker, pedagog, körledare och regissör. Hon är även cellist och turnerar med Duo Vox (www.duovox.se).

Åsa har lett flera workshops för både vuxenkörer och ungdomskörer där uttryck, textarbete och scenisk framställning får ta mycket plats. Under våren 2016 regisserade hon Erik Olssons opera ‘Kräka’ (http://norran.se/noje-kultur/musik/i-april-har-skelleftesonen-erik-olssons-specialskrivna-opera-urpremiar-i-hemstaden-549777 ).

Åsa har studerat sång för, bland andra, Catharina Olsson, Synnöve Dellqvist, Emma Rönnlund, Jean-Ronald LaFond, Karin Bengtsdotter-Olsson och Johanna Edlund. Vokalmusik skriven för teatern är hennes största intresse (opera, operett och musikal) men hjärtat klappar även för romanser, folkmusik, visor och jazz, och hon undervisar även i genrer som pop, rock och soul.

Åsa pr-bild 2

Photo credit: Mia Persson och Maria Clauss