Tobias Fjälling

Home »  Tobias Fjälling

tobias-fjalling

Tobias Fjälling är basbaryton som lånar ut sig uppåt till baryton såväl som nedåt till bas. Tobias är bosatt i Göteborg sedan 10 år tillbaks, är uppvuxen i Värmland följt av en längre period i Skåne.

Tobias har gått den långa vägen i sin sångutbildning med studier som påbörjades 1999 efter en då avslutad civilingenjörsexamen. Till de tidiga sångpedagogerna kan nämnas Kerstin Grevelius, Karin Mang-Habashi (Lund/Malmö) samt Laura Sarti (London). De fem senaste åren har Tobias framförallt studerat för Dale Fundling, en amerikansk sångpedagog med undervisningsbakgrund från Mozarteum universitetet i Salzburg. Utöver Dale så bedriver Tobias studier bl.a. för internationellt verksamme Dr. Jean-Ronald LaFond. Ett favorit måtto är: “ju fler sångpedagoger, desto bättre soppa”. Men, skämt å sido, så tycker Tobias att det är väldigt roligt och givande att studera olika metodiker för likartade sångtekniska problemställningar.

Operasång har alltid varit grundstommen i Tobias musikaliska resa med tidigare roller på sitt CV som Uberto i Pergolesis opera “La Serva Padrona” (Opera Estrad) och First Mate i Brittens opera “Billy Budd” (cover, Göteborgsoperan). Tobias är regelbundet anlitad sångare i Göteborgs operakör. Men där finns också en utövande pågående nyfikenhet till andra genrer som exempelvis jazzsång. Tobias hänger sig även åt att tolka romanssånger och ett pågående projekt är att spela in nordisk romansmusik i studio tillsammans med pianisten Kalle Stenbäcken. Som oratoriesolist har Tobias sjungit bl.a. Faurés Requiem, L-E. Larssons Förklädd Gud samt Bachs Johannespassion.

Här går det att få ett musikalist och sceniskt smakprov.